فتوسل چیست ؟
یک سنسور حساس به نور است که با برخورد شعاع های نوری با صفحه آن، می تواند ولتاژ تولید کرده و با استفاده از آن ولتاژ میتواند رله ای را جهت قطع یا وصل مداری به کار بیاندازد.
«سلولهای فوتوالکتریک» (Photoelectric Cells) یا همان «فوتوسل» (Photocells)، هنگامی که نور به آنها برخورد کند، تولید برق یا جریان الکتریکی میکنند.
این سنسور که از یک جسم نیمه هادی با مقاومت بالا ساخته شده است با روشن شدن محیط، فتوسل ولتاژی را تولید می کند، و توسط این ولتاژ تولید شده به رله ای فرمان می دهد که مدار را قطع کند.
در زمانی که محیط تاریک باشد، به دلیل عدم وجود نور، دیگر ولتاژی تولید نشده و جریانی به رله نمی رسد که به مدار دستور قطع جریان را بدهد، و به این ترتیب مدار قطع می شود.
به طور معمول مهمترین قسمت و ماده ای که در فتوسل از آن استفاده می شود Cadmium sulphide است.
طرز کار فتوسل ها :
طرز کار کلید فتوسل بدین صورت است که وقتی روز است، فتوسل ولتاژی را تولید میکند که این ولتاژ تولیدی به رلهای فرمان میدهد که مدار روشنایی معابر را قطع کند.
با تاریک شدن هوا، چون نوری وجود ندارد، فتوسل دیگر ولتاژی تولید نمیکند و جریانی به رله نمی رسد که دستور قطع لامپ های معابر را بدهد ، در نتیجه لامپ های معابر روشن میشود.
لازم به تذکر است که فتوسل را در مراکز برق نصب میکنند و همراه آن یک تقویت کننده وجود دارد که تغییرات جریان را در اثر نور تقویت میکند و رله بکار میاندازد.
فتوسل چگونه باعث ایجاد جریان الکتریکی می شود ؟
در واقع نور یک تابش الکترومغناطیسی است که می تواند با شدت های متفاوت، مقاومت فتوسل را تغییر دهد.
همانطور که می دانید عملکرد فتوسل بر اثر رسانایی نور است.
بنابراین جهت ساخت آن لازم است به یک ماده حساس به نور را در سطح بیرونی بپوشانیم.
بعضی از مواد در اثر تابش الکترومغناطیسی نور خاصیت رسانایی الکتریکی آنها تغییر می کند.
زمانی که نور به ماده حساس به نور برخورد کند، باعث می شود الکترون های والانس اتم هایِ سازنده آن، انرژی نور را دریافت، از اتم جدا شده و تبدیل به الکترون آزاد شوند.
سپس حرکت الکترون های آزاد، باعث ایجاد جریان الکتریکی می شوند.