حتما همه شما کرکره های دستی که در مغازه های قدیمی به کار می رفت مشاهده کرده اید. این کرکره ها از جنس آهن بوده و به صورت دستی بالا و پایین می شدند.
با پیشرفت تکنولوژی اینگونه درب ها حالت مدرنی به خود گرفته و به کرکره برقی تبدیل شدند که با استفاده از ریموت و کنترل باز یا بسته می شوند.
از کرکره برقی در اماکن مختلفی مانند درب پارکینگ ها، درب مغازه، پنجره، انبار و غیره استفاده نمود. این نوع از کرکره ها دارای مزایایی مانند سهولت در استفاده، امنیت بالا، مقاومت در مقابل باد و طوفان و باران و راحتی بیشتر می باشند که باعث استفاده گسترده از آنها شده است.
اما کرکره های برقی از اجزای مختلفی تشکیل شده اند که در این مطلب به معرفی این اجزا پرداخته شده است.
انواع کرکره برقی
با توجه به کاربردهای متنوعی که برای کرکره برقی وجود دارد این نوع از درب ها را در انواع مختلفی تولید و به بازار عرضه می کنند. در ادامه به معرفی تعدادی از کرکره های برقی پرداخته شده است:
- کرکره برقی آلومینیومی: این نوع از کرکره های برقی دارای رنگ بندی متنوعی بوده و می توان از آنها در اماکن مختلف استفاده نمود. کرکره برقی آلومینیومی دارای مقاومت بالایی در برابر ضربه، آب و حرارت می باشد و می توان در تمامی محیط ها آن را مورد استفاده قرار داد.
- کرکره برقی گالوانیزه فوم دار: ویژگی مهمی که این نوع از کرکره های برقی دارند عایق بودن در مقابل رطوبت و صدا می باشد که این ویژگی به علت استفاده از فوم فشرده بر روی کرکره از جنس آلیاژ فولاد و منیزیم می باشد. این لایه از ضخامت کمی برخوردار بوده و میان آن فوم تزریق می نمایند. تیغه های این نوع از کرکره های برقی 8 سانتی بوده و در رنگ ها و طرح های متنوعی عرضه می گردد.
- کرکره برقی پلی کربنات: این نوع از کرکره های برقی در انواع مختلفی مانند کرکره برقی پلی کربنات با لوله اکسترا، لوله استیل و لوله آلومینیوم وجود داشته و در دو نوع مات و شفاف تولید می گردد.
- کرکره برقی صوتی: این نوع از کرکره های برقی مقاومت بالایی در برابر صداهای مختلف بوده و کاملا عایق می باشند. کرکره برقی صوتی را در مواردی که نیاز است تا سر و صدا از آن عبور نکند استفاده شده و در انواع مختلفی تولید می گردد.
علاوه بر موارد گفته شده انواع دیگری از کرکره های برقی مانند کرکره برقی سکشنال، کرکره برقی فولادی، کرکره برقی شفاف، کرکره برقی پنجره و … وجود دارند که دارای ویژگی های خاصی بوده و در موارد مختلف از آنها استفاده می گردد.
معرفی اجزای کرکره برقی
مکانیسم عملکرد کرکره برقی به این صورت است که موتوری که در کرکره برقی وجود دارد توسط نیروی برقی که به ان متصل است باعث حرکت کردن تیغه ها شده و درب به سمت بالا یا پایین حرکت می کند.
اجزای مختلفی باید دست به دست هم دهند تا کرکره برقی کار کند که در ادامه به این اجزا و عملکرد آنها در کرکره برقی اشاره شده است.
موتور کرکره برقی
موتور را می توان اساسی ترین قطعه در کرکره های برقی به شمار آورد که وظیفه آن تبدیل کردن نیروی الکتریسیته به انرژی مکانیکی می باشد و به وسیله ریموت موتور به کار افتاده و تیغه ها را بالا و پایین می برد. موتورهای کرکره برقی در انواع مختلفی وجود دارند که از آن جمله می توان به موتور سنترال، توبلار و ساید اشاره کرد. با توجه به مکانی که کرکره برقی نصب می گردد و میزان استفاده از آن، می توان هر یک از انواع موتورها را به کار برد. ویژگی های مربوط به هر یک از موتورها در ادامه بیان شده است.
- موتور سانترال: در صورتی که شما دارای کرکره های دستی قدیمی می باشید می توانید با نصب موتور بر روی آن، ایین کرکره ها را به کرکره برقی تبدیل نمایید. معمولا موتوری که برای برقی کردن کرکره استفاده می شود موتور سانترال می باشد. موتورهای سانترال قابلیت نصب راحتی داشته و برای کرکره های برقی با وزن متوسط کاربرد دارد. واحد قدرت موتور در این نوع از موتورها بر حسب کیلوگرم می باشد.
- موتور ساید: در صورتی که کرکره برقی مورد استفاده شما دارای وزن بالایی می باشد نیاز است تا موتور آن از نوع ساید باشد. این موتور قابلیت تحمل وزن های بالاتر را داشته و در هنگام بالا و پایین کردن درب فشار زیادی به موتور وارد نشده و طول عمر دستگاه بالا خواهد رفت. این موتورها را بر روی صفحه پلیت نصب می نمایند.
- موتور توبلار: این نوع موتور از انواع موتورهای پر کاربرد در ساخت کرکره های برقی می باشد که از آن برای ورودی های کوچک که تردد کمی دارند استفاده می شود. برای نصب و راه اندازی موتورهای توبلار نیاز به دقت و توجه بیشتری می باشد و این موتورها طراحی استوانه ای شکل داشته و با نصب شدن بر روی شفت درون محور چرخنده قرار می گیرند. بر خلاف موتورهای سانترال واحد قدرت در این نوع از موتورها نیوتون می باشد.
تیغه کرکره برقی
یکی دیگر از اجزای کرکره برقی تیغه می باشد که در واقع بدنه اصلی کرکره را تشکیل داده و در جنس های مختلفی ساخته می شود.
تیغه ها در انواع آلومینیومی، گالوانیزه و پلی کربنات وجود دارند که هر یک را با توجه به ویژگی هایی که دارند مورد استفاده قرار می دهند.
علاوه بر آن از لحاظ ظاهری نیز تیغه ها را در انواع تیغه های تک جداره، دو جداره، پانچ دار، دو جداره پل دار، دو جداره فوم دار و کپس طبقه بندی کرده و در بازار به فروش می رسانند.
ریل کرکره برقی
برای این که تیغه ها در هنگام جمع شدن ساییده نشده و آسیب نبینند آنها را درون ریلی قرار می دهند و دو طرف تیغه ها درون این ریل ها قرار داده می شود.
ریل ها نیز در دو نوع قوطی دار و معمولی تولید شده و در جنس آهن و آلومینیوم وجود دارند. برای تیغه های آلومینیوم و پلی کربنات از ریل های مخصوص آنها استفاده می شود.
شفت کرکره برقی
نیاز است تا تیغه ها در هنگام رول شدن درون محفظه ای قرار گیرند که به این محفظه شفت گفته می شود.
سایز شفت های کرکره برقی در موتورهای مختلف متفاوت بوده و در صورتی که موتور از نوع توبلار باشد شفت به کار رفته باید دارای سایز 8 و در موتورهای ساید سایز 11 باشد.
ریسیور کرکره برقی
موتور کرکره برقی را به ریسیور دستگاه متصل کرده و فرمان های داده شده توسط موتور بر روی ریسیور فرستاده شده و تیغه ها بالا و پایین می روند.
علاوه بر آن فرمان هایی که به موتور فرستاده می شوند را می توان از طریق ریسیور کنترل نمود.
اندکپ کرکره برقی
بر روی صفحه پلیت یک نگهدارنده دوار متصل می باشد که باعث به حرکت در آوردن شفت حول محور گردش می گردد.
این قطعه به بلبرینگ متصل گشته و لوله وسط را به حرکت در می آورد.
کپس کرکره برقی
برای این که تیغه های کرکره برقی در هنگام بالا و پایین رفتن سر و صدایی ایجاد نکنند از یک قطعه پلاستیکی به نام کپس در اطراف تیغه ها استفاده شده است که از ایجاد سر و صدا و همچنین اصطکاک تیغه ها جلوگیری می نماید.
قوطی کرکره برقی
برای این که ریل کرکره برقی را نصب نماییم نیازمند دو عدد قوطی برای دو طرف چارچوب درب می باشیم که این قوطی ها باید به صورت کاملا تراز و با اندازه های مناسب در دو طرف کرکره برقی قرار گیرند.
وصل کردن قوطی نیازمند دقت و توجه بالایی بوده و نصاب کرکره برقی باید تمرکز خود را در انجام این کار به کار گیرد.
قطعات مختلف کرکره برقی در این مطلب بیان شد. در پایان ذکر این نکته ضروری است که برای راه اندازی کرکره برقی نیاز به نصاب حرفه ای در این کار می باشد تا اجزای کرکره برقی به صورت اصولی و صحیح در جای خود قرار گرفته و در هنگام کار کردن با مشکلی مواجه نگردند.
انواع کرکره برقی جدید و اجزای آن
از آن جا که کرکره های سنتی در هنگام باز و بسته شدن بسیار پر سر و صدا هستند، امروزه دیگر از آن ها استفاده نمی شود.
کرکره های سنتی از زیبایی چندانی برخوردار نبودند و از آن جا که کرکره از یک ورق ساخته می شد، نصب آن بسیار دشوار بود.
در کرکره های برقی جدید، از تیغه های آلومینیومی یا گالوانیزه به جای ورق یک تکه استفاده می شود که تیغه ها یا بدنه تشکیل دهنده کرکره بصورت کشویی داخل یکدیگر می روند و در هنگام کارکرد صدای کمی دارند.
همچنین برای کم کردن صدای این کرکره ها از ریل های آلمینیومی که داخل آنها مویی یا لاستیک قرار می گیرد استفاده می شود این کرکره ها تشکیل شده از اجزای زیر می باشند.