راهبند دورژانس در واقع به تجهیزاتی گفته می شود که دارای یک میله اصلی است و با توجه به فضای موجود طول آن تغییر می کند که به یک پایه متصل است و در ورودی عوارض ها، پارکینگ ها ، جاده ها، مراکز دولتی و خصوصی و … برای کنترل تردد استفاده می شود.
راهبند وسیله ای اهرمی برقی اتوماتیک است که امروزه کارایی مثل دربان ها دارد و برای تمامی مکان هایی که ورود و خروج خودروها شامل حال آنهاست استفاده می شود. بدون محدودیت تردد، کارکرد نرم و بی صدا در دو مدل صاف و تاشو که برای مکان های دارای سقف نیز کارایی دارد.
راهبندها سنسورهایی دارند که اگر به جسمی برخورد کنند میله بالا می رود تا خودرو و آن جسم مورد نظر از زیر آنها رد شود .
در انتخاب راهبند باید به چه مواردی توجه کنیم؟
1.میزان تردد در هر ساعت از شبانه روز
2.سرعت باز شدن و بسته شدن راه بند
3.میزان تردد در ساعت پیک کاری
4.محدودیت ارتفاع
5. تفکیک مسیر عابر و وسایل نقلیه
با توجه به قسمت های مختلفی که راهبندها دارند تعمیر و نگهداری راهبند از اهمیت ویژه ای برخوردار است.راهبندها به چند دسته تقسیم می شوند و خرابی های متفاوتی با یکدیگر دارند.
اشکالات رایج درزمینه راهبند میله ای دورژانس
1) راهبند چگونه خلاص می شود:
معمولا برای خلاص کردن راهبند از آچار مخصوص و یا کلید استفاده می شود. آچار را در محل مربوط به خلاص کن قرار داده و آن را خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا جایی که به انتهای محدوده حرکت خود رسیده و بیشتر نچرخد.
در این حالت راهبند خلاص شده و میله راهبند را می توان با دست حرکت داد. به منظور قفل کرد راهبند نیز باید آچار خلاص کن را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا جایی که به انتهای محدوده حرکت خود برسد. در ادامه نحوه خلاص کرده برخی از انواع راهبند نشان داده شده است.
نکته: از وارد کردن فشار بیش از حد به آچار خلاص کن اجتناب کنید. احساس مانع در برابر چرخاندن آچار به معنی رسیدن آچار به انتهای محدوده حرکت خلاص کن می باشد بنابراین از ادامه حرکت دست برداشته و آچار را بیشتر نچرخانید.
درصورت اعمال نیروی بیش از حد در سفت کردن خلاص کن، احتمال شکسته شدن آچار خلاص کن و یا مغزی خلاص کن وجود دارد.
2) میله راهبند بالا رفته و پایین نمی آید :
در این حالت بررسی بفرمایید که هنگام فشردن شاسی فرمان یا زدن دکمه ریموت آیا موتور روشن می شود یا خیر. در صورتی که صدای موتور به گوش نرسد احتمالا ایراد از فتوسل (چشم ایمنی) می باشد.
برای رفع ایراد در این مورد باید ابتدا موقعیت قرارگیری گیرنده و فرستنده فتوسل را بررسی نمود تا به صورت صحیح در مقابل هم قرار گرفته باشند. درصورتی که همچنان ایراد برطرف نشد باید فتوسل و مسیر سیم کشی آنها به مدار فرمان توسط تکنسین تعمیرات راهبند بررسی شود.
3) میله راهبند هنگام بالا یا پایین رفتن صدای غیرعادی دارد:
صدای غیرعادی هنگام بالا رفتن میله یا پایین آمدن میله معمولا به علت تنظیم نبودن فنر تعادل و یا هواگیری می باشد.
این صدا که عموما در راهبندهای هیدرولیک شنیده می شود نشان دهنده وارد شدن فشار غیر استاندارد به سیستم محرک و سیلندر هیدرولیک می باشد.
برای رفع این مشکل باید فنر تعادل را تنظیم نمود. به منظور تنظیم فنر ابتدا راهبند را خلاص کرده و میله راهبند را با دست تا زاویه ۴۵درجه (نیمه باز)بالا بیاورید، سپس در حالت خلاص بودن راهبند میله را رها کنید.
فنر تعادل باید وزن میله را جبران کرده و آنرا در زاویه ۴۵درجه ثابت نگه دارد. در صورتی که میله به سمت بالا یا پایین حرکت کرد به کمک پیچ بالای فنر میزان نیروی آن را تنظیم کنید تا به حد تعادل برسد. بعد از انجام این کار میله را به سمت پایین آورده و راهبند را از حالت خلاص خارج نمایید.
4) میله راهبند بالا رفته ولی موتور خاموش نشده است:
در راهبندها معمولا حد ابتدا و انتهای حرکت به کمک لیمیت سوییچ ها تنظیم می گردد. در صورتی که پس از پایان حرکت میله راهبند موتور دستگاه همچنان روشن بود و یا دیرتر از حد استاندارد خاموش شود نشان دهنده تنظیم نبودن لیمیت سوییچ های ابتدا و انتهای حرکت می باشد.
بنابراین باید ابتدا لیمیت سوییچ ها را تنظیم نموده و مجددا راهبند را راه اندازی نمود. انجام تنظیمات و راه اندازی دستگاه یک پروسه دقیق و حساس بوده و حتما باید توسط تکنسین تعمیرات راهبند انجام شود.
5) میله راهبند هنگام پایین آمدن یکنواخت حرکت نمی کند :
در صورتی که میله راهبند هنگام پایین آمدن یا بالا رفتن حرکت غیریکنواخت داشته و اصطلاحا به صورت پله ای حرکت نماید ایراد از تنظیم نبودن فنر تعادل دستگاه می باشد. تنظیم فنر راهبند توسط افراد غیر متخصص ممکن است صدمات جبران ناپذیری برای این افراد بوجود آورد.
6) میله راهبند در انتهای حرکت پایین آمدن به پایه نگهدارنده ضربه می زند:
اکثر راهبندها دارای عملکرد دو زمانه می باشند بدین معنی که حرکت ابتدا و انتهای میله آهسته می شود.
به همین علت برای رفع این مشکل باید ابتدا موقعیت برخورد الاکلنگی به استاپ مکانیکی را تنظیم نمود و همچنین لیمیت سوییچ های تعیین کننده حرکت آهسته را تنظیم کرد تا پیش از رسیدن میله به انتهای بازه حرکت، سرعت میله آهسته شده و در نهایت موتور در موقعیت صحیح خاموش شود.
انجام این تنظیمات باید با دقت و حوصله کامل و توسط تکنسین آشنا به اصول راه انداز راهبند انجام شود.